Vad gör jag när fiberuttaget är installerat?
Några har redan fått in fiberanslutning i sina lägenheter och installation är bokad hos de allra flesta, men vad gör man när utrustningen är på plats?
Först och främst, se över det avtal du har på internetanslutning idag. Vad betalar du? Har du uppsägningstid? Vad ingår? För även om de flesta kommer ha möjlighet att få såväl snabbare och stabilare uppkoppling är det ingen garanti för att du kan få exakt samma utbud som du har idag.
Därefter behöver du bestämma dig för om du vill ha TV och fast telefon via fiberuttaget, eller om du nöjer dig med internetanslutning. Det avgör nämligen vilka operatörer du kan beställa tjänsterna från. (Föreningens avtal med Comhem, för analog och digital TV via det vanliga antennuttaget löper i ytterligare ett och ett halvt år och kommer att förnyas om inget annat beslutas av stämman.)
Därefter är det dags att fundera på vilken leverantör du ska välja och vilken hastighet som kan vara lämplig:
10 Mbit: Passar bra för dig som bara använder nätet för att surfa, skicka e-post, sköta bankärenden och sociala medier.
50 Mbit: Om du även vill streama musik, film eller TV är det här en lämpligare hastighet på uppkopplingen.
100 MBit: Fullt tillräckligt för de allra flesta. Ger bra bandbredd för större hushåll med många enheter som används för att strömma film, tv eller online-spel samtidigt.
250 MBit och uppåt: Behöver du de här hastigheterna på din uppkoppling vet du redan om det, behöver knappast styrelsens råd och slutade antagligen att läsa för länge sedan.
En del operatörer erbjuder olika hastigheter för ned- och uppladdning och för den som inte laddar upp stora filer eller spelar spel kan det finnas pengar att spara på att välja en lägre hastighet uppströms. Exempelvis kan 100/10 (där du kan ladda ner med 100 MBit per sekund, men bara ladda upp med 10 Mbit per sekund) vara en bra kompromiss för den som vill vara säker på att Netflix aldrig hackar, men sällan skickar större filer än bilder och mobilfilmer.
Så vilka leverantörer kan du då välja mellan? Du hittar en bra jämförelse på oppenfiber.se/tjanster där du ser vilka tjänster de erbjuder och ungefärliga priser – men hoppa över dem med underrubriken Lokal Leverantör, då ingen av dem, i skrivande stund är tillgänglig för oss Malmöbor.
Du bör även kontrollera bindningstider, särskilt för kampanjpriser, och vad som händer med abonnemanget om du skulle flytta innan det bindningstiden gått ut.
Vill du surfa trådlöst och redan äger utrustning som du använder med exempelvis ett ADSL-abonnemang kan du normalt fortsätta använda den, annars kan det bli en extra utgift. Vissa leverantörer erbjuder paket med Wi-Fi och de kan i vissa fall vara prisvärda. Styrelsen kan inte ge några synpunkter på vilka modeller som är bra eller inte, men de bör åtminstone följa standarden eller 802.11ac eller Wi-Fi 5, som den numera kallas.
När du fattat ett beslut återstår bara själva beställningen:
- Koppla ihop medieomvandlaren och en dator med en nätverkskabel som du sätter i uttaget LAN1.
- Starta webbläsaren och gå in på bredbandswebben.se, om det inte sker automatiskt, och beställ tjänster. Du kan börja beställa tjänster dagen efter att medieomvandlaren är installerad.
- Bredbandstjänsten kan du börja använda inom några minuter efter beställning. Telefoni- och tv-tjänster kan du beställa på bredbandswebben.se eller direkt hos tjänsteleverantören. Exakt leveranstid för telefoni- och tv-tjänster, inklusive kombinationer, får du av den tjänsteleverantör du väljer.
- Har du förbeställt tjänster kan aktivering av tjänsterna ta några dagar.
Du kan också ladda ner Telias informationsbroschyr som normalt delas ut när installationen är klar (styrelsen har precis fått information om att den har tagit slut och nytryck är på gång, om ni som redan fått fibern installerad men saknar broshyren).
Vid problem med uppkopplingen ska du första hand vända dig till den leverantör du valt.