Tomträtten – fortsatt avgäld eller friköp?

Tomträtten – fortsatt avgäld eller friköp?

Som en del utav er säkert uppmärksammat i artiklar i Sydsvenskan kommer priserna för tomträtter i Malmö stad att höjas markant från och med 2021.
Detta är inget som påverkar nivåerna i vår nuvarande tomträttsavgäld, det vill säga det avtal föreningen har med Malmö stad för att nyttja den tomt som våra radhuslängor är byggda på.
De höjda marktaxeringsvärdena kommer dock troligt att innebära en kraftig ökning (hur stor vet vi inte idag) av tomträttsavgälden när vårt nuvarande avtal ska omförhandlas 2028 samt att friköpspriset av marken höjs med cirka 33 procent i snitt från och med 2021. Detta skulle innebära att föreningen skulle behöva betala markant mer om föreningens medlemmar skulle välja att friköpa marken.
Föreningen har därför, i samverkan med andra föreningar i Friluftstaden, börjat skissa på tänkbara strategier inför framtiden bland annat genom att sondera vad det ekonomiskt skulle innebära för föreningens medlemmar att friköpa marken från Malmö stad utifrån nuvarande (2020 års) marktaxeringsvärden.
Vi återkommer självklart till alla medlemmar efter årsskiftet så fort vi har underlag för en gemensam dialog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.