Från A till Ö

Friluftstaden – Sveriges främsta radhusområde

Bostadsområdet Friluftstaden uppfördes av arkitekten Eric Sigfrid Persson i funkisstil under 1940-talet. Genom sin tidstypiska karaktär är området ett av de mest värdefulla inslagen i Malmös stadsbild.

Området, som är uppfört efter förebilder i USA fick stor uppmärksamhet internationellt när det byggdes och har ända sedan början ansetts som ett av landets främsta och mest intressanta Nyskapande var öppenheter i kvarteren och den fina gränsen mellan offentliga, halvprivata och privata ytor. Friluftstaden utgör idag ett riksintresse för kulturmiljövården.

För dig som vill läsa mer om Friluftstaden rekommenderar vi boken ”Eric Sigfrid Persson – skånsk funktionalist, byggmästare och uppfinnare” av Ulla Hårde. För de som vill ta del av filmer från perioden när Friluftstaden växte fram finns detta dokumenterat i volym 2 av DVD-serien ”Mitt hjärtas Malmö”.

Gemensamma riktlinjer för glädje, trivsel och en god boendemiljö

En av föreningens viktigaste uppgifter, för- utom att säkerställa en god och sund ekonomi, är att bidra till en ökad kunskap om Friluftstaden och att med medlemmarna verka för att bevara områdets originalitet.

Ambitionen är att förvalta fastigheterna och utemiljön på ett klokt sätt inför framtiden för att bevara Friluftstaden till kommande generationer. Målet är att skapa trivsel och glädje för alla medlemmar och förhoppningsvis bidra till en gemensam känsla av att ”alla vill bo kvar i Friluftstaden”.

Bra att veta som medlem – från A till Ö

Andrahandsuthyrning

Innan du hyr ut ditt hus i andra hand kontakta styrelsen för information om vilka regler som gäller.

Avfallstömning

För närvarande ska avfall sorteras i följande två kärl:

Kärl 1

Placeras på eller i anslutning till solgård och töms varannan vecka, på onsdagar:

  • restavfall (brännbart)
  • matavfall
  • plastförpackningar
  • färgat glas

Till kärl 1 ska varje lägenhet även ha en box för sortering av ljuskällor, batterier och mindre elektronikavfall. Denna ska vara minst halvfull innan den hängs på Kärl 1. När ni behöver nya matavfallspåsar, lämna en matavfallspåse på locket till facket så får ni nya av Sysav.

Kärl 2

Placeras på vardera husgavel och töms en gång var fjärde vecka, på onsdagar:

  • Ofärgat glas
  • Metallförpackningar
  • Pappersförpackningar
  • Tidningar

Om du är bortrest så be dina grannar dra ut och in kärl 1 åt dig. I de fall kärl 2 står så pass långt från tomtgränsen att det behöver flyttas före och efter tömning får vi gemensamt hjälpas åt.

Tänk på att tömning kan ske så tidigt som 6.30, så rekommendationen är att ställa ut kärlet redan på tisdag kväll.

År som följer på ett år med 53 veckor skiftar tömning mellan udda och jämna veckor. Från och med 2021 sker därför tömning udda veckor.

Föreningens avfallshantering är komplett sett utifrån de nya kraven som ställs på fullsortering för våra radhus, krav som infördes 2022.

Brandskydd och brandvarnare

Föreningen och medlemmarna har skyldigheter att tillsammans vidta åtgärder för brandskyddet. Som medlem ska man använda husen på ett ansvarsfullt sätt och man ansvarar för att brandvarnare finns monterade på varje våningsplan inklusive källaren och att dessa fungerar som de ska.

Bredband via Fiber

Alla lägenheter i föreningen är försedda med fiberanslutning och medlemmarna har möjlighet att skaffa fast telefoni, internet & TV abonnemang från ett flertal operatörer. Vilka leverantörer du kan välja mellan beror på ditt behov. Du hittar en bra jämförelse på oppenfiber.se/tjanster där du ser vilka tjänster de erbjuder och ungefärliga priser

Digital TV från ComHem

Föreningen har ett grundavtal med ComHem som innebär att alla medlemmar har tillgång till ett digitalt grundutbud av TV- kanaler.
Medlemmarna kan, i kontakt med ComHem, teckna egna avtal för att få tillgång till fler kanaler.

Dränering

Det är medlemmens ansvarar att dränera husets fram- och baksida samt vägg mot grannens solgård. Anmälan och tillstånd krävs av styrelsen innan dräneringsarbete påbörjas.

Bostadsrättshavaren ansvarar för att grönskan i den gemensamma trädgården återställs till ursprungligt skick. Var extra försiktig vid arbete som utförs utanför den egna Solgården, i den gemensamma trädgården.

Vid arbete med tunga maskiner ska markplåt användas för att skydda mark och Ölandssten.

Ansökan om tillstånd för dränering görs skriftligen till styrelsen.

Ekonomisk förvaltning

För att säkerställa en korrekt och effektiv hantering av fastigheternas ekonomi anlitar föreningen Riksbyggen. Riksbyggen ansvarar för den ekonomiska förvaltningen.

El

Medlemmen ansvarar för installationer för el det vill säga samtliga ledningar och utrustning som utgår från lägenhetens undercentral. Även skötsel och underhåll av ytterbelysning på fasaden ingår i medlemmens ansvar.

Vid problem med elen ska alltid felanmälan och konstaterande av fel ske hos E.ON innan någon eljour kontaktas.

Fjärrvärme

En gemensam värmecentral för alla fem föreningar i Friluftstaden förser husen med fjärrvärme. Värmecentralen sköts av intresseföreningen.

Medlemmen är ansvarig för målning och underhåll av egna radiatorer. Installation av extra vattenradiatorer eller ändring av befintliga system i bostadsrätten får inte göras utan styrelsens och Intresseföreningens tillstånd.

Frågor till styrelsen

Frågor till styrelsen görs skriftligt via mailformuläret på hemsidan eller brevledes till aktuell adress (se Styrelsen). Frågor behandlas under nästkommande styrelsemöte.

Fönster och dörrar

Medlemmen ansvarar för fönster, inklusive bågar och karmar på ytter- och innersidor. Fönsterramar ska vara av trä eller aluminium.

Fönster som vetter mot grannens Solgård får ej vara öppningsbara och skall vara av hamrat råglas eller frostade. Detta eftersom Solgårdarna ligger i sick-sack och skall vara ostörda från närmsta grannarna. Det är därför viktigt att fönster som vetter mot grannens solgård är frostade eller av råglas och icke-öppningsbara.

Ytterdörren är i original och får ej bytas ut av bostadsrättshavaren eftersom detta väsentligt skulle påverka områdets karaktär. Bostadsrättshavaren ansvarar för underhåll av ytterdörrens utsida samt insida. Ytterdörrens utsida får endast behandlas med opigmenterad träolja.

Försäkring

Föreningens fastigheter är fullvärdesförsäkrade i Folksam. Föreningens försäkring innehåller ett gemensamt bostadsrättstillägg och vi rekommenderar därför att enskilda medlemmar inte behöver tecknar detta extra tillägg till sin egna hemförsäkring.

Vi uppmanar emellertid alla medlemmar att själva avgöra behovet genom att jämföra omfattningen av föreningens försäkring och försäkringsbelopp med egna hemförsäkringen.

Höstfixardag

En gång om året, vanligtvis under hösten, har föreningen som målsättning att arrangera en ”höstfixardag” där alla medlemmar, genom ideella insatser, får möjlighet att gemensamt arbeta med förbättringar av utemiljön och trädgården.

Innemiljö

Medlemmen ansvarar för innemiljön i lägenheten, det vill säga; väggar, golv, tak, fuktisolerande skikt samt dränering. Bostadsrättshavaren ansvarar även för åtgärder i lägenheten som gjorts av tidigare bostadsrättshavare.

Före större underhålls- och reparationsåtgärder ska medlemmen ansöka om skriftligt tillstånd från styrelsen. Större underhålls- och reparationsåtgärder är exempelvis förändringar som kräver bygglov eller bygganmälan, ingrepp i bärande konstruktion eller ändring av befintliga ledning och installationer för vatten, avlopp, el, ventilation, informationsöverföring eller värme.

Bostadsrättshavaren ansvarar för att söka nödvändiga myndighetstillstånd och att dessa fås innan arbete påbörjas.

Åtgärderna ska utföras på ett fackmannamässigt sätt och dokumentation av arbetet ska lämnas in till styrelsen för arkivering. Det sista är särskilt viktigt om dolda rör och ledningar flyttas för att underlätta för framtida bostadsinnehavare.

Intresseföreningen Friluftstaden

I Friluftstaden finns fem bostadsrättsföreningar, en på norra sidan om Köpenhamnsvägen och fyra på södra sidan. Intresseföreningens ändamål är att sköta den gemensamma värme och vattencentralen samt att verka för en enhetlighet i Friluftstadens plantering och skötsel.

Markiser

Det är inte tillåtet att montera markiser på fasaden från och med att de nya stadgarna antogs vid årsstämman 2018. Detta eftersom markiser har visat sig kunna påverka bärande konstruktioner i husen.

De medlemmar som gör otillåtna förändringar efter att de nya stadgarna antagits vid årsstämman 2018 kommer krävas att återställa förändringarna snarast.

De förändringar som gjorts tidigare än årsstämman 2018 skall återställas senast vid avflytt och bekostas av bostadsrättshavaren om du som nuvarande bostadsrättshavare satt upp markisen. Om detta gjorts av tidigare bostadsrättsinnehavare så kommer föreningen ta ner markisen i samband med försäljningen av bostadsrätten.

Målning av fasaden

Målning av fasader finns inlagt i föreningens underhållsplan. Vill du själv förbättringsmåla gör du det med vit silikatfärg för utebruk. Vi rekommenderar att högkvalitativ färg används, förslagsvis vit Silikatfärg från Nordsjö färg.

Medlemsbrev

För att hålla alla medlemmar löpande informerade om vad som händer i föreningen skickar styrelsen ut medlemsbrev ett antal gånger per år. Tidigare medlemsbrev finns att läsa på föreningens hemsida.

Medlemsbrev skickas ut till medlemmar via e-post. Styrelsen uppmanar därför samtliga medlemmar att skicka in aktuella kontaktuppgifter via följande formulär.

Skadedjur och fågelmatning

Föreningen har haft problem med råttor på området och i vissa bostäder. För att förebygga råttor har föreningen stenkistor med råttgift utsatta på gavlarna av varje huslänga.

Råttor klättrar gärna upp via växter för att ta sig in i husen om det finns möjlighet. För att förhindra att råttor tar sig in på exempelvis vindar så är det viktigt att hålla efter sina klätterväxter så att de inte växer upp på taket på bostadens fram eller baksida. Kontakta styrelsen om du behöver hjälp med att få bort växtlighet från fasaden.

Att mata fåglar lockar till sig råttor och är en sanitär olägenhet och det är därför inte tillåtet att mata fåglar på Solgården eller i anslutning till bostäderna.

Föreningen har avtal med Rentokil för skadedjursbekämpande åtgärder

Snöskottning

Bostadsrättshavaren ansvarar för snöskottning av balkong och Solgård. Föreningen har avtal för snöröjning och sandning med Vikhems allservice AB.

Solgården

Medlemmen ansvarar för solgårdens skötsel men har inte rätt att ändra storleken på denna, ändra material på stödmuren, ändra markbeläggningen av Ölandssten, borra i fasaden eller att anlägga trädäck.

Området utanför Solgården får endast användas för förvaring av brevlåda, samt för temporär förvaring av cyklar och sopkärl. Andra föremål får ej förvaras utanför Solgården.

De medlemmar som gör otillåtna förändringar efter att de nya stadgarna antagits vid årsstämman 2018 kommer krävas att återställa förändringarna snarast.

De förändringar som gjorts tidigare än årsstämman 2018 skall återställas senast vid avflytt och bekostas av bostadsrättshavaren om du som nuvarande bostadsrättshavare stått för ändringen. Om detta gjorts av tidigare bostadsrättshavare kommer föreningen bekosta återställandet i samband med försäljningen av bostadsrätten.

Sotning av öppen spis

Medlemmen ansvarar för att den öppna spisen i huset sotas enligt gällande lagstiftning. Enligt lagen betraktas den öppna spisen som en lokaleldstad som inte är den primära källan för uppvärmning av det utrymme där den är placerad.

Kontakta SIMAB för information om när din öppna spis senast sotats och eventuella eldningsförbud.

SIMAB, tfn: 040-59 02 80.

Stadgar

Föreningens stadgar kan kortfattat beskrivas som föreningens lag. Har man som medlem funderingar kring vilka regler som gäller i föreningen och vems ansvar saker och ting är så är det föreningens stadgar man ska läsa.

De nuvarande stadgarna antogs den 14 juni 2018 och aktuella stadgar finns på föreningens hemsida.

Observera att föreningens stadgar alltid gäller utöver de rekommendationer som finns i A-Ö. För frågor som inte regleras i stadgarna gäller bostadsrättslagen, lagen om ekonomiska föreningar samt tillämpliga författningar.

Staket

Erik Sigfrid Perssons ambition var öppenheten i Friluftstaden och den fina gränsen mellan offentliga, halvprivata och privata ytor. Inga stängsel skulle avgränsa mellan det privata och det gemensamma och husen skulle ligga sida vid sida utan staket, eller andra hinder. För att behålla grundtanken med Friluftstaden är därför inte tillåtet att sätta upp staket eller liknande runt solgården.

Om man har staket runt solgården sedan innan de nya stadgarna antogs vid årsstämman 2018 är man skyldig att vid försäljning av bostadsrätten ta ner staketet innan nya medlemmar flyttar in.

Tillträde till huset

Företrädare för bostadsrättsföreningen har rätt att få komma in i huset när det behövs för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för.

Trädgårdsavfall

Från och med 2023 kommer hämtning av trädgårdsavfall att utgå. Medlem hänvisas till att lämna på återvinningscentralerna i Malmö.

Trädgårdsskötsel

Föreningen anlitar Vikhems Allservice AB för skötsel av trädgården. Vid nyplanteringar strävar föreningen efter att plantera de buskar och träd som utgör en ursprunglig del av Friluftstaden. Genom den årliga föryngringsbeskärningen upprätthålls en frisk och naturlig vegetation så att solgårdar får sol och fasader och tak minskas från fukt.

Tyst och lugnt

Vi lever nära inpå våra grannar, i gamla och lyhörda hus. Därför måste vi alla visa respekt mot varandra och undvika att störa sena kvällar, nätter och tidiga morgnar. Detta gäller såväl musik som högljudda samtal och renoveringar. Om du räknar med högljudda sammankomster som håller på länge är det alltid bäst att prata med dina grannar först.

Tänk på att det bor många barn i området som har andra sömnbehov än vuxna och att höga ljud från Solgårdar lätt sprider sig i området.

Underhållsplan

Föreningen har, i samråd med Riksbyggen, utvecklat en underhållsplan som redovisar underhållsläget och planerade åtgärder fram till 2025. För mer information om planerade underhåll kontakta styrelsen.

Utemiljö och den gemensamma trädgården

Eric Sigfrid Perssons vision var att skapa bostäder omgivna av natur och blommande, friväxande grönska. Växterna valdes för sina typiska uttryck och egenskaper som konturformande element i helhetsbilden. Grönskan utgör än idag en stor del av områdets identitet. Det unika med utemiljön är samspelet mellan solgården och grönområdet utanför och hur de mjukt övergår i varandra så att man upplever miljön som en helhet och den lilla solgården som en del i den större gemensamma miljön.

För att bibehålla grundtanken med grönområdet är det inte tillåtet att göra förändringar i utemiljön utan styrelsens medgivande varken på solgården eller utanför i den gemensamma trädgården.

Intresseföreningen och styrelsen strävar efter att bibehålla den ursprungliga tanken med grönskan och de arter som finns där.

Värme, vatten, avlopp och ventilation

Medlemmen ansvarar för ledningar och installationer för vatten, avlopp, värme och ventilation samt golvbrunnar som tjänar den egna bostaden (se stadgar §12)

Om man vid renoveringsarbeten behöver stänga av huvudledningarna för vatten finns avstängningsventiler i respektive gavelhus. Berörda grannar i längan bör i god tid informeras innan avstängning sker.

I källaren har varje hus avstängningsreglage för vattenledningar till det egna huset. Det är viktigt att varje medlem har koll på var dessa är placerade om olyckan är framme och vattnet akut behöver stängas av i den egna bostaden.

Vid ingrepp som berör värmesystemet måste styrelsen meddelas i förväg. Detta då eventuellt läckage behöver kompenseras för att bibehålla fullgod värmecirkulation i systemet.

VVS Jourtjänst

Föreningen har för närvarande inget avtal med VVS-firma.

Vid akuta VVS-problem är det upp till medlemmar att kontakta VVS-firma. Vem som har betalningsansvaret går att läsa i föreningens stadgar, se stycke kring stamledning.

Ytterbelysning

Ytterbelysningen som sitter på gaveln till Solgården, tänds och släcks automatiskt. Medlemmarna ansvarar för att denna ytterbelysning fungerar och för att byta lampa när den gamla gått sönder. Om inte belysningen fungerar trots lampbyte ska medlemmen på egen bekostnad se till att armaturen blir lagad. Armaturen tillhör föreningen och får ej bytas ut.

Årsredovisningar

En årsredovisning för föregående budgetår skickas ut till medlemmarna inför årsmötet. Tidigare årsredovisningar finns på föreningens hemsida.

Årsstämma

Ordinarie föreningsstämma hålls årligen före juni månads utgång. Om du som medlem vill ha ett ärende behandlat på årsstämman ska detta skriftligen anmälas till styrelsen senast den 15 februari.

Med vänliga hälsningar till medlemmarna från Styrelsen i BRF Södra Friluftstaden 2